Het ontstaan van vodde

Waar passie, vakmanschap en innovatie samenkomen

Niet lullen, maar breien - daar staat Vodde voor. En dan vooral een eind breien aan de traditionele textielketen. Maar nee, dat ging niet zonder slag of stoot. Dit is ons verhaal.

2017

Tijd voor verandering

Na jarenlange ervaring in de nacht-, ondermode- en sokkenbranche kreeg Patrick Welp, oprichter van Vodde, steeds meer interesse in duurzame en transparante processen. Hij besefte dat in de textielbranche nog veel te winnen viel. Helemaal toen hij op een beurs in Duitsland een Pakistaanse fabrikant ontmoette die garens maakte van snijafval en zo ook het gehele proces - van grondstof tot eindproduct - in eigen hand had. Dat klonk als muziek in de oren! Helaas strandde de samenwerking doordat begin 2020 covid uitbrak en de Pakistaanse fabriek in lockdown ging.

Hoewel de wereld letterlijk op slot ging, was voor Patrick een wereld opengegaan. Hij wilde niet terug naar het oude verhaal waarbij hij sokken inkocht en doorverkocht en transparantie in de herkomst van de grondstof ontbrak. Het moet én kan anders!

2020

Eigen breimachines

Patrick kreeg nog een laatste restje gerecycled garen opgestuurd en via een kennis in Zuid-Europa, Manuel, schafte Patrick breimachines aan. Maar met deze machines werken, dat is een vak apart. Manuel, die zijn hele leven al in het breivak zit, raakte enthousiast over het gerecycled garen en wilde helpen. Hij en zijn collega’s - Marcus, Mario en Paulo die ook thuis zaten door covid - kwamen over naar Nederland. Ze logeerden tijdelijk bij familie van Patrick tegenover het TextielMuseum in Tilburg, waar hij een bedrijfspandje huurde.

2021

Zelf gerecycled garen maken

In Zuid-Europa vond Patrick ook een fabrikant die van gebruikt textiel gerecycled materiaal maakt. En zo geschiedde: hij kon nu met ingezameld afgedankt textiel zelf gerecycled garen maken en hiermee sokken breien. De hele lockdown ontwikkelden ze verder totdat ze 100% tevreden waren over de kwaliteit en de ontwerpen. Ze vroegen het personeel van het TextielMuseum de sokken te testen voor feedback. Na wekenlang perfectioneren was de unieke Vodde-collectie een feit!

2023

Vodde, meer dan sokken

Vandaag de dag is Vodde meer dan een sokken-webshop. Het is een keten van bedrijven en specialisten die van textielafval nieuwe producten maken. Vodde is er namelijk niet alleen voor de consument. Integendeel, Vodde gaat juist graag met andere merken, bedrijven en ondernemers de circulaire transitie aan. Want samen komen we verder. Zo helpt Vodde merken en bedrijven aan circulaire sokken en kun je ook de unieke Vodde garen inkopen om zelf circulair te produceren.

MEER OVER VODDE

100% gerecycled garen

Van oude vodden naar nieuwe sokken.

Zo gaan we te werk

Vodde voor merken & bedrijven

Sokken inkopen met eigen ontwerp of Vodde garen inkopen voor eigen productie?

Kom in contact