100% gerecycled garen

Van oude vodden naar nieuwe sokken

Met Vodde aan je voeten geniet je niet alleen van de beste kwaliteit sokken; je geeft afgedankt textiel ook een tweede leven. En daar worden niet alleen jouw voeten blij van, de planeet ook. De garen waarmee wij onze sokken breien, maken wij van gebruikt textiel. Zo staat Vodde voor 100% gerecycled garen - en daar zijn we best trots op.

Benieuwd hoe dit circulaire proces er in de praktijk uit ziet? Van oude vodden naar nieuwe sokken, zo gaan we te werk:

Stap 1

Inzamelen

Oude kleding? Geef dat maar aan ons - wij zijn gek op afdankertjes. Jaarlijks zamelen wij zo’n 28 miljoen textielafval in. Veel? Best wel ja. Maar dan te bedenken dat we jaarlijks in Nederland alleen al zo’n 554 kiloton (!) aan textiel weggooien…

Samen met partners als Sympany zamelen we allerlei soorten textiel in. Wist je bijvoorbeeld dat we oude politieuniformen ophaalden om te recyclen? Daarnaast hergebruiken we resttextiel dat tijdens productie overblijft, maar ook oude vodden van mensen zoals jij en ik. Het kan dus zomaar zijn dat jouw oude trui straks weer om jouw voeten zit!

Stap 2

Sorteren, schoonmaken en klein maken

Deze oude vodden brengen we naar onze partner in Zuid-Europa, waar we alles eerst op kleur, materiaal en kwaliteit sorteren. Ook verwijderen we toevoegingen, zoals knopen, ritsen en labels. Daarna maken we het textiel klein en vermalen we het tot pulp. Zo brengen we het oude textiel helemaal naar de katoenvezel terug.

Stap 3

Nieuwe garen spinnen

Tijd voor een staaltje vakwerk: van deze pulp spinnen wij onze unieke en 100% gerecycled Vodde garen. Bij het spinnen worden de vezels in elkaar gedraaid, waardoor ze onderling niet meer verschuiven en samen een draad vormen. Et voilà, nieuw leven is geboren. Sokking awesome, toch?!

Stap 4

Sokken breien, maar eerst… testen!

Zodra we de nieuwe Vodde garen in ons knitting center in Tilburg ontvangen, testen we deze eerst op kwaliteit. Altijd onder toeziend oog van onze brei-held Marcus die al ruim 30 jaar in het vak zit. En ja, Marcus is streng. Heeft het garen de test doorstaan en is het sterk genoeg en gaat het niet pillen? Dan is het tijd voor actie: ontwerpen breien! In Tilburg bedenken en perfectioneren we de ontwerpen, zodat jouw voeten verzekerd zijn van comfort én een uniek design.

Zijn we 100% tevreden? Dan sturen we alle informatie naar de collega’s van Marcus in Zuid-Europa en gaan de breiers aan de slag. Op deze manier verzekeren wij jou van de allerbeste kwaliteit, want breien is echt een vak apart.

En zo worden Vodde sokken geboren, klaar voor voeten die staan te trappelen om de planeet een beetje te helpen. Want duurzame sokken zullen de wereld niet veranderen; het zijn de mensen die ze dragen die dat doen… Jij dus!

Vodde om jouw voeten

Ontdek zelf hoe lekker oude vodden zitten.

Bekijk alle sokken

Onze missie

Breien we samen een eind aan de traditionele textielbranche?

Lees meer